Haaaa...Ni lagi satu jenis BOSOU yang dibuat daripada buah bambangan. Ni lagi sedap..emmmmm..kalu dicampur dengan cili padi..Fuyoooo...sedap wa cakap lu.. He..He..He...
Ni pun one of the favorite food for KadazanDusun..Makanan Wajib juga ni.. enak di makan begitu saja atau dicampur dengan nasi dan sayur-sayuran..Tp kalu sy, makan macam tu je pun sodaaaaaaap... Kalau makan buah tu ja pun ok ga.. Cecah dengan kicap + lada pun sedaaaap...
Bosou Bambangan ni di perap dengan bijinya sendiri (diparut).. Bijinya tu jadi bahan pengawet bagi mengelakkan bosou tu dari busuk dan basi..
Tapi bosou bambangan ni susah kadangkala nak cari sebab buahnya bermusim.. Kalu kena pada musimnya, memang banyak sangat. senang nak cari.. tp kalu bukan musim, keliling satu sabah pun belum tentu jumpa satu...