Wednesday, April 30, 2008

Awet Muda Dengan Ulam Pegaga

Rasanya kengkawan semua kenal dengan tumbuhan nie kan?? Sebabnya, ianya senang dijumpai.. Kadang-kadang tumbuh kat halaman rumah dengan sendiri..

Kalu yang tak tau tu, inilah PEGAGA.. Banyak khasiat pegaga nie.. Dulu, sy selalu cabut tumbuhan nie..sebab banyak sangat kat laman rumah.. Tumbuh merimbun pla tu.. Sedang syok2 sy mencabutnya, tiba-tiba sy disergah oleh my mother.. Alamak... teeerkejut beruk beb.. Pas tu dia marah la pla.. siap dengan leter dia sebab sy memusnahkan kawasan tumbuhan pegaga.. mana la sy tau kan.. masa tu umur baru 10 tahun.. ha..ha..ha.. padan muka sy.. Lepas ditengking tu, muka sy nie tak tau malu, pi la menyibuk kat my mother.. tanya apasal dia mengamuk tak tentu pasal sebab PEGAGA tu.. lepas dia cerita, aduiii, baru ler sy paham.. Tak tanya, mana kita tau kan...

My mother say, pegaga nie sejenis ulam.. Ianya baik untuk kesihatan dalaman terutamanya WANITA…. Jadi wanita-wanita diluar sana, sudi2lah share resipi ini untuk kebaikan bersama… Nak dijadikan cerita, sy pun belajarlah dari my mother cara buat ulam pegaga.. Mula2, sy petiklah daun-daun pegaga yang segar bugar nie.. paling baik, kita petik diwaktu pagi sebelum matahari terbit sebab masa tu, khasiatnya masih tinggi.. Lepas tu, sy cuci bersih dengan air…pastikan takda benda-benda asing tau.. Lepas tu, sy potong mengikut rasa.. sedap mata memandang, sedap lagi kita menelan.. itu, bagi sy la.. He..he..

Lepas di potong mengikut citarasa, sy pun hiris limau dan perah ke atas pegaga tu... kalu yang suka berkuah tu, boleh la perah banyak sikit.. pas tu, sy bubuh belacan dan perisa secukup rasa.. kalu nak pedas, bolehlah tambah cili padi.. tp tak eloklah kalu pedas sebab khasiat tu hilang.. itu kata my mother tau.. Siap sy proses pegaga nie, sy pun get ready nak makan.. mula2 makan tu memang rasa lain sket.. alahai...nak tekeluar pun ada juga tp lama-lama aiikksss..jadi sedaplah pula... maka, menjadi kewajipan sy setiap pagi mencari daun pegaga untuk ulam...

Kebaikannya pegaga nie boleh mencantikkan kulit menjadi mulus dan halus.. selain daripada tu, ianya membantu pengaliran darah kita menjadi lebih lancar..Yang paling penting, ianya membantu awet muda.. kalau kita rajin mengamalkan memakan ulam nie..nescaya menjamin kita kelihatan muda dari umur sebenar...

Well kengkawan semua.. Jgn tak cuba..

Tuesday, April 29, 2008

Langsat VS Tarap

Ok kengkawan…Arie nie sy nak promote dua jenis buah tempatan yang paling sy gilai dan minati..favorite la katakan.. sebabnya the Taste and the smell..uiiii..very the menusuk jiwa…Dulu, masa kecil, sy makan buah langsat nie langsung dengan bijinya sekali..bila da makan dengan bijinya..terkebil-kebillah mata sy..sebabnya..uiiii..pait ba.. ha..ha..ha… dah, gelojoh namanya kan… bila da besar sikit, baru la pandai nak asingkan biji dengan isinya..then baru terasa betapa sedapnya buah langsat… tp ada kalanya, sy telan juga biji tu sekali dengan isinya..ha..ha..ha.. itu nak buat ekperimen..samaada, biji tu tumbuh atau tidak kat perut kita…ha..ha..haa

Selain isinya, biji buah langsat nie actually boleh dibuat ubat.. itu petua nenek sy..Cuma masalahnya, sy belum mendapatkan resipi penuh untuk buat ramuan tu.. kata nenek, biji yang telah dijemur dan dibakar, boleh mengubat sakit perut..atau gastrik..tp itulah, tak tau camna nak buat.. takpelah, next week, sy plg kampong nanti sy Tanya la nenek sy..nnti baru share ngan kengkawan semua…

Lagilah kalu buah yang satu lagi nie… Buah tarap… baunya saja boleh gegar sekampung..he..he..he.. sy cakap macam tu sebab, macamna kita sembunyikan buah nie pun, bau dia masih boleh dihidu..macam durianlah.. kalu bawa naik kapal, gerenti kena tahan pnyalah.. sy suka bau buah tarap yang masak dan sedang-sedang masak sebab, harum semerbak dan mengundang perut lapar berkeroncong…

Kadangkala, silap haribulan, kalu makan buah nie, boleh tertelan juga bijinya..sebab isinya tu licin..kena pandai pegang dan picitlah kata orang-orang tua… itulah, pesan nenek masa sy mula-mula makan buah nie…

Lepas sy kenyang makan isinya..bijinya pula sy goring hingga laposan kulit biji terbakar tp bukan hangus ya.. bila da naik bau, boleh la diangkat dan disejukkan sebentar… lepas tu bila kita picit biji yang dimasak tu, automatic kulitnya akan terbuka dan kita bolehlah makan biji yang dah masak.. sedap I tell you… macam makan kacang je rasanya…

Biasanya sy duduk depan tv menontong wayang kegemaran sambil menguyah biji tarap yang telah digoreng tadi…

So, kengkawan semua… jgn lepaskan peluang untuk mencuba ya.. tidak lama lagi, musim buah akan menjelma so rajin-rajinlah berjalan ke tamu-tamu atau pasar-pasar yang ada di Sabah...

Monday, April 28, 2008

Maaf Di Pinta....

Hai kawan-kawan... Firstly, sy nak minta maaf sbb lama tak update blog nie.. Sorry yek.. Sibuk ba sy.. Bnyak kerja mau di update dan di follow up.. Nanti kalu ndak siap, sy mati la kana tiaw itu boss besar... Ha..Ha..Ha..

But, Neway, kepada yang sudi masuk blog sy nie, sy betul2 nak say thank you.. yang drop comment tu pun tidak dilupakan..