Rasanya kengkawan semua kenal dengan tumbuhan nie kan?? Sebabnya, ianya senang dijumpai.. Kadang-kadang tumbuh kat halaman rumah dengan sendiri..
Kalu yang tak tau tu, inilah PEGAGA.. Banyak khasiat pegaga nie.. Dulu, sy selalu cabut tumbuhan nie..sebab banyak sangat kat laman rumah.. Tumbuh merimbun pla tu.. Sedang syok2 sy mencabutnya, tiba-tiba sy disergah oleh my mother.. Alamak... teeerkejut beruk beb.. Pas tu dia marah la pla.. siap dengan leter dia sebab sy memusnahkan kawasan tumbuhan pegaga.. mana la sy tau kan.. masa tu umur baru 10 tahun.. ha..ha..ha.. padan muka sy.. Lepas ditengking tu, muka sy nie tak tau malu, pi la menyibuk kat my mother.. tanya apasal dia mengamuk tak tentu pasal sebab PEGAGA tu.. lepas dia cerita, aduiii, baru ler sy paham.. Tak tanya, mana kita tau kan...
My mother say, pegaga nie sejenis ulam.. Ianya baik untuk kesihatan dalaman terutamanya WANITA…. Jadi wanita-wanita diluar sana, sudi2lah share resipi ini untuk kebaikan bersama… Nak dijadikan cerita, sy pun belajarlah dari my mother cara buat ulam pegaga.. Mula2, sy petiklah daun-daun pegaga yang segar bugar nie.. paling baik, kita petik diwaktu pagi sebelum matahari terbit sebab masa tu, khasiatnya masih tinggi.. Lepas tu, sy cuci bersih dengan air…pastikan takda benda-benda asing tau.. Lepas tu, sy potong mengikut rasa.. sedap mata memandang, sedap lagi kita menelan.. itu, bagi sy la.. He..he..
Lepas di potong mengikut citarasa, sy pun hiris limau dan perah ke atas pegaga tu... kalu yang suka berkuah tu, boleh la perah banyak sikit.. pas tu, sy bubuh belacan dan perisa secukup rasa.. kalu nak pedas, bolehlah tambah cili padi.. tp tak eloklah kalu pedas sebab khasiat tu hilang.. itu kata my mother tau.. Siap sy proses pegaga nie, sy pun get ready nak makan.. mula2 makan tu memang rasa lain sket.. alahai...nak tekeluar pun ada juga tp lama-lama aiikksss..jadi sedaplah pula... maka, menjadi kewajipan sy setiap pagi mencari daun pegaga untuk ulam...
Kebaikannya pegaga nie boleh mencantikkan kulit menjadi mulus dan halus.. selain daripada tu, ianya membantu pengaliran darah kita menjadi lebih lancar..Yang paling penting, ianya membantu awet muda.. kalau kita rajin mengamalkan memakan ulam nie..nescaya menjamin kita kelihatan muda dari umur sebenar...
Well kengkawan semua.. Jgn tak cuba..
Kalu yang tak tau tu, inilah PEGAGA.. Banyak khasiat pegaga nie.. Dulu, sy selalu cabut tumbuhan nie..sebab banyak sangat kat laman rumah.. Tumbuh merimbun pla tu.. Sedang syok2 sy mencabutnya, tiba-tiba sy disergah oleh my mother.. Alamak... teeerkejut beruk beb.. Pas tu dia marah la pla.. siap dengan leter dia sebab sy memusnahkan kawasan tumbuhan pegaga.. mana la sy tau kan.. masa tu umur baru 10 tahun.. ha..ha..ha.. padan muka sy.. Lepas ditengking tu, muka sy nie tak tau malu, pi la menyibuk kat my mother.. tanya apasal dia mengamuk tak tentu pasal sebab PEGAGA tu.. lepas dia cerita, aduiii, baru ler sy paham.. Tak tanya, mana kita tau kan...
My mother say, pegaga nie sejenis ulam.. Ianya baik untuk kesihatan dalaman terutamanya WANITA…. Jadi wanita-wanita diluar sana, sudi2lah share resipi ini untuk kebaikan bersama… Nak dijadikan cerita, sy pun belajarlah dari my mother cara buat ulam pegaga.. Mula2, sy petiklah daun-daun pegaga yang segar bugar nie.. paling baik, kita petik diwaktu pagi sebelum matahari terbit sebab masa tu, khasiatnya masih tinggi.. Lepas tu, sy cuci bersih dengan air…pastikan takda benda-benda asing tau.. Lepas tu, sy potong mengikut rasa.. sedap mata memandang, sedap lagi kita menelan.. itu, bagi sy la.. He..he..
Lepas di potong mengikut citarasa, sy pun hiris limau dan perah ke atas pegaga tu... kalu yang suka berkuah tu, boleh la perah banyak sikit.. pas tu, sy bubuh belacan dan perisa secukup rasa.. kalu nak pedas, bolehlah tambah cili padi.. tp tak eloklah kalu pedas sebab khasiat tu hilang.. itu kata my mother tau.. Siap sy proses pegaga nie, sy pun get ready nak makan.. mula2 makan tu memang rasa lain sket.. alahai...nak tekeluar pun ada juga tp lama-lama aiikksss..jadi sedaplah pula... maka, menjadi kewajipan sy setiap pagi mencari daun pegaga untuk ulam...
Kebaikannya pegaga nie boleh mencantikkan kulit menjadi mulus dan halus.. selain daripada tu, ianya membantu pengaliran darah kita menjadi lebih lancar..Yang paling penting, ianya membantu awet muda.. kalau kita rajin mengamalkan memakan ulam nie..nescaya menjamin kita kelihatan muda dari umur sebenar...
Well kengkawan semua.. Jgn tak cuba..
1 comment:
Hehehe...sedap nyer pegaga...saya pun suka. Kawan saya pula, dia suka rebus pegaga tu ngan batang sekali. Airnya boleh diminum untuk obat diabetes. Secara medik saya pun tak tau samada betul atau tidak tapi kawan saya tu gula darah dia turun.
Post a Comment