Ok kengkawan…Arie nie sy nak promote dua jenis buah tempatan yang paling sy gilai dan minati..favorite la katakan.. sebabnya the Taste and the smell..uiiii..very the menusuk jiwa…Dulu, masa kecil, sy makan buah langsat nie langsung dengan bijinya sekali..bila da makan dengan bijinya..terkebil-kebillah mata sy..sebabnya..uiiii..pait ba.. ha..ha..ha… dah, gelojoh namanya kan… bila da besar sikit, baru la pandai nak asingkan biji dengan isinya..then baru terasa betapa sedapnya buah langsat… tp ada kalanya, sy telan juga biji tu sekali dengan isinya..ha..ha..ha.. itu nak buat ekperimen..samaada, biji tu tumbuh atau tidak kat perut kita…ha..ha..haa
Selain isinya, biji buah langsat nie actually boleh dibuat ubat.. itu petua nenek sy..Cuma masalahnya, sy belum mendapatkan resipi penuh untuk buat ramuan tu.. kata nenek, biji yang telah dijemur dan dibakar, boleh mengubat sakit perut..atau gastrik..tp itulah, tak tau camna nak buat.. takpelah, next week, sy plg kampong nanti sy Tanya la nenek sy..nnti baru share ngan kengkawan semua…
Lagilah kalu buah yang satu lagi nie… Buah tarap… baunya saja boleh gegar sekampung..he..he..he.. sy cakap macam tu sebab, macamna kita sembunyikan buah nie pun, bau dia masih boleh dihidu..macam durianlah.. kalu bawa naik kapal, gerenti kena tahan pnyalah.. sy suka bau buah tarap yang masak dan sedang-sedang masak sebab, harum semerbak dan mengundang perut lapar berkeroncong…
Kadangkala, silap haribulan, kalu makan buah nie, boleh tertelan juga bijinya..sebab isinya tu licin..kena pandai pegang dan picitlah kata orang-orang tua… itulah, pesan nenek masa sy mula-mula makan buah nie…
Lepas sy kenyang makan isinya..bijinya pula sy goring hingga laposan kulit biji terbakar tp bukan hangus ya.. bila da naik bau, boleh la diangkat dan disejukkan sebentar… lepas tu bila kita picit biji yang dimasak tu, automatic kulitnya akan terbuka dan kita bolehlah makan biji yang dah masak.. sedap I tell you… macam makan kacang je rasanya…
Biasanya sy duduk depan tv menontong wayang kegemaran sambil menguyah biji tarap yang telah digoreng tadi…
So, kengkawan semua… jgn lepaskan peluang untuk mencuba ya.. tidak lama lagi, musim buah akan menjelma so rajin-rajinlah berjalan ke tamu-tamu atau pasar-pasar yang ada di Sabah...
Selain isinya, biji buah langsat nie actually boleh dibuat ubat.. itu petua nenek sy..Cuma masalahnya, sy belum mendapatkan resipi penuh untuk buat ramuan tu.. kata nenek, biji yang telah dijemur dan dibakar, boleh mengubat sakit perut..atau gastrik..tp itulah, tak tau camna nak buat.. takpelah, next week, sy plg kampong nanti sy Tanya la nenek sy..nnti baru share ngan kengkawan semua…
Lagilah kalu buah yang satu lagi nie… Buah tarap… baunya saja boleh gegar sekampung..he..he..he.. sy cakap macam tu sebab, macamna kita sembunyikan buah nie pun, bau dia masih boleh dihidu..macam durianlah.. kalu bawa naik kapal, gerenti kena tahan pnyalah.. sy suka bau buah tarap yang masak dan sedang-sedang masak sebab, harum semerbak dan mengundang perut lapar berkeroncong…
Kadangkala, silap haribulan, kalu makan buah nie, boleh tertelan juga bijinya..sebab isinya tu licin..kena pandai pegang dan picitlah kata orang-orang tua… itulah, pesan nenek masa sy mula-mula makan buah nie…
Lepas sy kenyang makan isinya..bijinya pula sy goring hingga laposan kulit biji terbakar tp bukan hangus ya.. bila da naik bau, boleh la diangkat dan disejukkan sebentar… lepas tu bila kita picit biji yang dimasak tu, automatic kulitnya akan terbuka dan kita bolehlah makan biji yang dah masak.. sedap I tell you… macam makan kacang je rasanya…
Biasanya sy duduk depan tv menontong wayang kegemaran sambil menguyah biji tarap yang telah digoreng tadi…
So, kengkawan semua… jgn lepaskan peluang untuk mencuba ya.. tidak lama lagi, musim buah akan menjelma so rajin-rajinlah berjalan ke tamu-tamu atau pasar-pasar yang ada di Sabah...
No comments:
Post a Comment