Monday, April 14, 2008

BAMBANGAN


Haaaa...Ni lagi satu jenis BOSOU yang dibuat daripada buah bambangan. Ni lagi sedap..emmmmm..kalu dicampur dengan cili padi..Fuyoooo...sedap wa cakap lu.. He..He..He...


Ni pun one of the favorite food for KadazanDusun..Makanan Wajib juga ni.. enak di makan begitu saja atau dicampur dengan nasi dan sayur-sayuran..Tp kalu sy, makan macam tu je pun sodaaaaaaap... Kalau makan buah tu ja pun ok ga.. Cecah dengan kicap + lada pun sedaaaap...


Bosou Bambangan ni di perap dengan bijinya sendiri (diparut).. Bijinya tu jadi bahan pengawet bagi mengelakkan bosou tu dari busuk dan basi..


Tapi bosou bambangan ni susah kadangkala nak cari sebab buahnya bermusim.. Kalu kena pada musimnya, memang banyak sangat. senang nak cari.. tp kalu bukan musim, keliling satu sabah pun belum tentu jumpa satu...




4 comments:

eedany said...

alalala ni bambangan sia paling suka oh.

tapi mo tunggu musim bah baru banyak jual.

nah, terliur sudah sia ooo.

:)

Anonymous said...

bambangan muda bah yg sedap... campur sm pinasakan bosungan... huiyo.. sadap oh..

ICCA said...

Aiyaaa...betul tu eedany.. Tingu c Ornest pun suka ba tu bambangan kalu campur pinasakan bosungan.. tp sy belum cuba lagi oo resipi c ornest nie.. Emmm..nampaknya sy kena cuba oooh..manatau sadap tus jadi kewajipan tu...

Ornest, ko tia ada bambangan ka d kampung???

Anonymous said...

tiada o.. sdh kana tabang tu satu2nya pokok bambangan di kampung.. have to make way for building a new house.. basar o rmh tu orang.. kalaulah sa ada rumah sebesar tu kan bagus :D